Eylem Tok Türkiye’ye iade ediliyor

HABER MERKEZİ – İstanbul’da, 1 Mart’ta ehliyetsiz kullandığı araçla Oğuz Murat Aci’nin ölümüne neden olan 17 yaşındaki T.C., annesi Eylem Tok tarafından ABD’ye kaçırılmıştı. ABD’de tutuklu bulunan Eylem Tok, 11 Eylül’de hâkim karşısına çıkacaktı. Massachusetts Bölge Başsavcı Yardımcısı Kristen A. Kearney, Tok’un 11 Eylül’de yapılacak Türkiye’ye iadesiyle ilgili duruşması öncesinde ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iadeyi onaylaması için hazırladığı taslak karar metnini hâkim Donald Cabell’e sundu. Tok’un Türkiye’ye iade kararı gerekçeleriyle açıklandığı taslakla ilgili uzmanlar, taslağın duruşmadan 1.5 ay önce kamuya açık bir ortamda paylaşılmış olmasını “sıra dışı” olarak değerlendirdi. Taslak karar metnini ABD Adalet Sistemi Mahkeme Elektronik Kayıtları’nın tutulduğu kamuya açık çevrimiçi sistem üzerinden paylaşıldı. 

‘İadesini onaylıyorum’ 

Savcının hazırladığı taslak karar metninde, Türkiye’nin ABD ile 1979 yılında imzaladığı suçluların iadesiyle ilgili ikili anlaşma kapsamına uygun şekilde onaylanmış ve tasdik edilmiş belgeler sunduğu, bu belgelerin Tok’un yargılandığı suçlarla ilgili metinleri içerdiği belirtildi. Taslak karar metninde şu ifadeler yer aldı: 

“Türkiye’nin iade talebinde bulunduğu Eylem Tok’un, bu mahkeme huzurunda aşağıdaki suçları işlediğine inanmak için muhtemel nedenler bulunmaktadır. Mahkemeye sunulan deliller, Tok’un suçlandığı suçların eğer ABD’de işlenmiş olması halinde ağır suçlardan yargılanmak üzere tutuklanmasını haklı çıkarmak için yeterlidir. Türk savcısının yeminli ifadesi, çok sayıda görgü tanığının ifadesi ve Türk görevliler tarafından elde edilen diğer belge ve kanıtlar sağlanmıştır. Bu nedenle ve yukarıdaki bulgular uyarınca, kaçak Eylem Tok’un Türk Ceza Kanunu’nun 281. maddesine aykırı olarak Delilleri Yok Etme, Gizleme veya Değiştirme ve Türk Ceza Kanunu’nun 283. maddesine aykırı olarak Suçluyu Koruma suçlarından Türkiye’ye iadesini onaylıyorum.” 

İadeyle ilgili son kararı ABD’de Dışişleri Bakanlığı verecek. 

Türkiye-ABD arasındaki anlaşmanın 2. maddesi

Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmanın 2. maddesi şöyle: “Suçlu iadesi, talep eden devlet adli makamlarınca yürütülen bir soruşturma, kovuşturma veya isteyen devlet mahkemelerince verilip kesinleşmiş bir mahkeme hükmü nedeniyle talep edilen devlet ülkesinde bulunan şüpheli, sanık veya hükümlünün isteyen devlete teslim edilmesidir.”

Ne olmuştu?

Eyüpsultan’da 1 Mart’ta seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış, yol kenarına çekilen arızalı araç tamir edilmeye çalışılırken aynı yönde ilerleyen 2 araçtan birisi buradaki 3 ATV’ye çarpmış, yaralanan 5 kişiden Oğuz Murat Aci hayatını kaybetmişti. Kazaya neden olan 17 yaşındaki sürücü T.C’nin kaza yerine gelen annesi Eylem Tok’un aracıyla buradan uzaklaşıp annesiyle önce Mısır’a, ardından da ABD’ye kaçmıştı. Eylem Tok ve oğlu, 14 Haziran’da Boston’da polis tarafından tutuklanmıştı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir